lunes, 19 de noviembre de 2018

Alicia en el país de les matemàtiques! No perdó, en el país de les meravelles!

Molts de vosaltres heu llegit "Alicia en el país de les meravelles" o fins i tot "A través del mirall i el que Alicia va trobar allà", i si no ho heu fet, estic completament segura que la pel·lícula de Disney o de Tim Burton si l'heu vist.

El que molts de vosaltres no sabreu és que aquest conte està basat en molts conceptes matemàtics i és que el seu autor Charles Lutwidge Dodgson, pel que tots coneixem per Lewis Carroll, era matemàtic i d'ahi ve aquesta relació.

A continuació us explicaré tres escenes que apareixen en el conte i la seva respectiva explicació amb les matemàtiques.

El cau del conill

Quan Alícia veu per primera vegada al conill i ho persegueix, ho segueix fins el seu cau i ella s'introdueix en ella per parlar amb ell. Quan entra al cau, es precipita al buit en una caiguda interminable i Alícia fa certs comentaris que recorden al concepte de límit

El toll de llàgrimes

En aquest capítol, Alicia realitza les següents operacions aritmètiques:
4 × 5 = 12
4 × 6 = 13
4 × 7 = 14

A priori pensem que no té sentit els resultats que ens està dient però si ho analitzem el sistema de enumeració que utilitza no és en base 10. Si no en base 18, 21 i 24 respectivament.

Un berenar de bojos

Alicia tracta com semblants les accions "dic el que penso" i "penso el que dic" al que el barreter li respon "veig que fa com" és el mateix que "com que veig". Això recorda a la funció i a la seva inversa.





No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.

Resolució de problemes d'equacions amb dues incògnites

Bona vesprada benvolguts alumnes, com sabeu, les equacions són de gran utilitat per a diferents aplicacions. Per tant, avui us vaig a enseny...